[homepage_container type=”yes” color=”#ffffff” font=”#787878″ repeat=”yes” paddingtop=”40px” paddingbottom=”40px” bordertop=”yes” borderbottom=”yes” layernav=”no”]

Soorten beugels

[sentient_divider_circle]

Vaste beugel

De vaste beugel is het bekendst en wordt ook wel de slotjes-, plaatjes- of plakkertjesbeugel genoemd. Deze beugel bestaat uit brackets die op de tanden worden geplakt. Hierin wordt een flexibele draad geplaatst. Deze draad wordt vastgezet met klepjes die aan de brackets zitten. De draad oefent kracht uit op de tanden en zorgt ervoor dat zij geleidelijk aan verschuiven. De tanden en kiezen komen iets losser in de kaak te staan waardoor ze langzaam verschoven kunnen worden.

Aandachtspunten bij een vaste beugel:

  • Over het algemeen kunt u gewoon eten met een vaste beugel. Let wel op bij harde chocolade, snoepjes, stokbrood etc.. En in het begin van de behandeling bij kleverige tussendoortjes zoals kauwgom en toffees.
  • Beugeldragers moeten extra aandacht besteden aan de mondhygiëne. Poets het gebit minimaal twee keer per dag met een zachte (medium) tandenborstel. Check goed of alles echt schoon is. Bovendien is het belangrijk om het tandvlees goed te masseren. Dit mag tijdens het poetsen niet bloeden.
  • Het niet goed schoonhouden van het gebied -vooral in combinatie met het eten van suiker- zorgt voor ontkalkingen van het glazuur.
[sentient_gallery images=”2443,2442″]
[sentient_gallery images=”2183,2185,2184,2186″]

Activator

De activator is een groeibeugel. Een overbeet of openbeet, bijvoorbeeld ontstaan door duimen, kan deze beugel makkelijk corrigeren. Het is wel belangrijk om er vroeg mee te beginnen, bij voorkeur op de lagere school. Dan kan de overbeet of openbeet al binnen een half jaar gecorrigeerd worden. Als u wacht tot de middelbare school dan is het moeilijker om zo snel resultaat te bereiken, de meeste kinderen willen op die leeftijd vaak geen losse beugels meer dragen.

Aandachtspunten bij een activator:

  • Draag deze beugel zoveel mogelijk op dezelfde tijden, dus ook ’s nachts.
  • In het begin kan de activator strak aanvoelen. Na een paar dagen gaat de activator wat losser zitten en verdwijnt dit gevoel. De drager went snel aan deze beugel.
  • De meest voorkomende klachten bij beginnende dragers zijn overmatige speekselproductie, moeite met praten, een moe gevoel in de kauwspieren en gevoelige tanden. Daarnaast valt de beugel in het begin soms uit de mond. Meestal nemen de klachten snel af. Is dat niet het geval, dan kunt u uiteraard een afspraak maken om de beugel opnieuw af te stellen.
  • Het is heel belangrijk om de beugel iedere dag schoon te maken met een borstel en tandpasta. Hardnekkige (kalk)aanslag kunt u verwijderen door de activator een halve dag in een bakje met schoonmaakazijn te leggen.

Retentiebeugel (spalk)

De retentiebeugel -ook wel een spalk genoemd- wordt gemaakt van een dun gevlochten draadje, meestal van roestvrijstaal of wit goud. Tegenwoordig worden ook doorzichtige spalken gebruikt. Deze zijn lichaamsvriendelijk en kosten iets meer. De spalk wordt vaak in de eindfase van de beugelbehandeling geplaatst. De vaste beugel wordt dan verwijderd, maar de tanden en kiezen staan nog wat los in de kaak. Het duurt altijd even voordat deze weer vastgegroeid zijn. Om te voorkomen dat de tanden weer terug gaan staan in de oude stand plaatsen we een spalk. Meestal plaatsen we de spalk aan de binnenkant van de onderste en bovenste snijtanden. Over het algemeen blijft de spalk permanent zitten. Mochten er problemen voordoen, bijvoorbeeld het ontstaan van gaatjes, dan moet de beugel verwijderd worden. Goede mondhygiëne is dus erg belangrijk! Niet alleen door goed te poetsen. Wij adviseren ook om gebruik te maken van ragertjes in combinatie met tandenstokers en flossdraad (superfloss).

Als het niet mogelijk is om een spalk in de bovenkaak te plaatsen, dan meten we een OIR (Orthodontic Invisible Retainer) aan. Deze nachtbeugel moet zo lang en vaak mogelijk gedragen worden om een optimaal eindresultaat te behouden.

[sentient_gallery images=”2200,2201,2202″]