Mondhygiëne

Je hebt één gebit waar je een heel leven mee moet doen. Goede mondhygiëne is essentieel en kan je veel tijd, moeite, geld en ellende besparen. Wij raden aan om minimaal 2x per dag de tanden te poetsen. De extra uitdaging van een vaste beugel is dat er vaak slotjes op de tanden zijn, die het poetsen lastiger maken. Je kunt door de beugel niet alle plekken bereiken. Twee keer per dag poetsen is essentieel, wij raden je aan langer te poetsen dan je normaliter zonder beugel gewend bent. Als je een beugel draagt en onvoldoende aandacht besteed aan jouw mondhygiëne zou dit onherstelbare schade kunnen hebben. Er zijn verschillende hulpmiddelen aanwezig die u kunnen helpen om een goede mondhygiëne te behouden tijdens het dragen van de beugel.

Poets minimaal twee keer per dag

Poets de tanden 2 keer per dag. Gebruik een tandpasta met fluoride en poets minimaal 2 minuten.

Tandenborstel met kleine borstelkop

Gebruik een tandenborstel met een kleine borstelkop en een recht handvat. De kop moet een glad oppervlak hebben, alle borstelhaartjes moeten even lang zijn. Dus gebruik geen tandenborstel met profiel.

Elektrische tandenborstel of handtandenborstel

Een elektrische tandenborstel en een handtandenborstel zijn allebei geschikt. Bij een elektrische tandenborstel draait de kop zelf rond. Bij een handtandenborstel beweegt zelf u de kop met korte horizontale bewegingen.

Tandpasta met fluoride

Elk merk tandpasta is geschikt, zolang er maar fluoride in zit.

Ragers

Ragers zijn verkrijgbaar bij de drogist en apotheek. Het makkelijkste is een conische rager met een hoek erin. U kunt de rager meerdere malen gebruiken.

Mondspoelmiddel

Fluoride maakt de tanden sterker. Een mondspoelmiddel ondersteunt de mondhygiëne en geeft extra fluoride. Gebruik een fluoride spoelmiddel (225 – 500 PPM fluoride) in de loop van de middag. Volg de aanwijzingen op de verpakking en spoel ongeveer 30 seconden. Eet en drink daarna 30 minuten niet. Spoelen is geen vervanging van het poetsen, maar een aanvulling.

Tandenpoetsen zonder beugel

Tandenpoetsen met beugel