Retentiebeugels

Spalk

Een spalk krijg je als de actieve behandeling klaar is. Hij blijft voor de rest van je leven zitten. Een spalk is een dun metalen draadje aan de binnenkant van de voortanden. Hij zorgt dat je tanden en kiezen in de juiste stand blijven staan. Tanden hebben namelijk de neiging terug te groeien in hun oorspronkelijke stand.

Orthodontic Invisible Retainer (OIR)

Een Orthodontic Invisible Retainer (OIR) is een doorzichtig hoesje dat je over de tanden en kiezen schuift. Het hoesje sluit precies aan op je gebit, zodat je tanden en kiezen niet weg kunnen schuiven. Draag deze beugel precies zoals het moet, want hij zorgt dat je tanden en kiezen in de juiste stand blijven staan. Tanden hebben namelijk de neiging terug te groeien in hun oorspronkelijke stand.

Retentieplaat – Hawley plaat

De Hawley plaat is een uitneembaar plaatje wat op het gehemelte gedrukt wordt. Hierbij loopt een ijzerdraad aan de voorkant over je voortanden waardoor de boventanden vastgehouden worden. Dit stabiliseert je rechtgezette tanden en kiezen, zodat ze vast kunnen groeien op hun plaats. Draag de plaat net zolang totdat je tanden en kiezen stabiel staan.

De Hawley plaat lijkt op een plaatbeugel. Het verschil is dat de Hawley plaat de tanden op hun plek vasthoudt, terwijl de plaatbeugel de tanden juist verplaatst.